Gear

”We become what we behold. We shape our tools, and thereafter our tools shape us.” – Marshall McLuhan


Olen vuosien varrella testannut melkoisen määrän erilaisia terveyteen, työtehoon, itsensä mittaamiseen ja kehittämiseen liittyviä tavaroita, tuotteita, palveluksia, sovelluksia ja ohjelmistoja. Alla olevalta listalta löydät listan tällä hetkellä käytössäni olevista / suosittelemistani versioista.

Kotimaisten kauppojen ja verkkokauppojen lisäksi hankin melko usein tavaraa Amazon.co.uk -verkkokaupasta. Syynä on yksinkertaisesti holtittoman laaja valikoima, vahvasti personoitu ostokokemus, kilpailukykyiset hinnat ja nopea toimitus (etenkin Prime-palvelun kautta).

Välillä Amazon.co.uk ei kuitenkaan toimita haluamiani tuotteita Suomeen, jolloin tilaan tuotteen / tuotteet Yhdysvalloista. Tällöin kierrätän paketin Jenkkeihin luomani "valeosoitteen" kautta. Tähän käytän myus.com -palvelua. Amazon.com toimittaa Yhdysvaltojen sisällä paketin ilman postikuluja myus.com -palvelussa luomaani osoitteeseen, josta käännän toimitusosoitteen Suomeen ja kykenen kätevästi tilaamaan myös Euroopassa haastavammin saatavilla olevia tuotteita kotiini.

Jos edustat yritystä, joka tuottaa / jakelee tuotteita tai palveluita joista tykkään, niin minua saa lähestyä eri yhteistyökuvioiden ja ideoiden merkeissä – jeesin mielelläni hyviä juttuja entistä tehokkaammin.


Keittiövälineet

– Vitamix-tehosekoitin
– Personal Blender / Nutribullet (matkustamiseen)
– Solo Star -mehustin
– Sedona-kuivuri / Excalibur Dehydrator 9 Tray With 26HR Timer
– Aerobie AeroPress Coffee Maker
– Hario Coffee Mill Skerton (matkustamiseen)
– Wilfa kahvimylly VSCG-2
– Keraamiset veitset
– Silikomart Mon Amour Chocolate Mould
– Wusthof Classic 17cm Oriental Cooks Knife / Kyocera FK Series White Ceramic 14cm Santoku Knife
– S Filter for AeroPress – Ultra Fine Stainless Steel Coffee Filter
– Aerolatte Black Milk Frother
– Pacojet
Santha Spectra 11 Stone Melanger
Non-contact Infrared Thermometer
– Chocovision Revolation 2 (pienten suklaamäärien temperointiin)
– Salad Masters 316Ti -kattila (suosittelen hankkimaan esim. käytettynä eBaysta) / Visions 1L Saucepan
– Skeppshult valurautapannu
– Hario VDC-02W 1-Piece Ceramic V60 Coffee Dripper, White
– Hario Small Stainless Steel Buono V60 Pourover Kettle Stainless Steel, 1 Litre, Pack of 1
– Hario VCF-01-100W 1-Piece Box of Paper Filter for 01 Dripper, White
– Salter Big Button Timer
– Swees 0.1g -1kg 1000g Digital Pocket Mini Gold Weighing Scales
– SousVide Supreme Vacuum Sealer
– SousVide Supreme Demi Water Oven
– Fermentation Sauerkraut Pot 5L Germany
Salaattilinko, Fiskars
Lasinen vesiastia

Näistä itselleni ehdottomasti tärkeimpänä Vitamix, jonka läpi elimistööni on päätynyt vuosien varrella holtiton määrä ruokaa. Reissuilla on tullut vuosien varrella kannettua jonkin verran mukana myös pienempiä blendereitä (Personal Blender), mutta pitkässä juoksussa olen huomannut muiden laitteen "kannun" pienen koon rajoittavan käyttöä. Nutribullet on tällä hetkellä matkustamiseen paras vaihtoehto hintansa, tehonsa ja kokonsa puolesta.

Laadukas keittiöveitsi on tietenkin keskeisessä roolissa ruoanlaitossa ja itse tykkään pääsääntöisesti japanilaisista santoku-malleista. Keraamiset tai laadukasta terästä olevat terät rokkaavat eniten.

Keitän paljon erilaisia yrttihauteita ja suosin tähän lasista- (Pyrex) tai huippulaadukkaasta, titaanipäällysteisestä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kattiloita (Salad Masters). Heikkolaatuisista materiaaleista (etenkin teflon, alumiini) sekä myös sinällään laadukkaammista teräskattiloista jne. liukenee metalli-ioneita etenkin erityisen happamissa tai emäksisissä ympäristöissä. Koska keittiössäni porisee käytännössä joka päivä jonkinlainen haude, panostan mielelläni huippulaadukkaisiin ja elinikäisiin kattiloihin aiheen tiimoilla.

Pacojet-jäätelökone on ollut yksi huikeimmista investoinneista ikinä. Tätä toki on vaikea suositella kotikäyttöön, mutta kyseinen masiina on mahdollistanut itselleni jo useampana kesänä absurdin ”jäätelödieetin”. Laittella saa valmistettua muutamassa minuutissa kuohkeaa jäätelöä tai erilaisia sorbetteja käytännössä mistä tahansa massasta. Hyvät raaka-aineet + Vitamix + Pacojet = Total Magic. Piste.

Klassiset saksalaiset hapatusruukut ja Excalibur-kuivuri ovat mainioita välineitä varsinkin villivihannesten tehokkaaseen hyödyntämiseen / säilömiseen. Kahvin keittämisen suhteen nään AeroPressin ylivoimaisena masiinana yksittäisten kuppien keittämiseen – varsinkin reissatessa. Laadukas käsikäyttöinen grinderi mahdollistaa tuoreen kahvin myös haastavammissa tilanteissa, mutta kotona tai toimistolla elektroninen mylly on huomattavasti käytännöllisempi vaihtoehto. Omien kokemusteni mukaan kohtuuhintaisen (< 100€) ja monen sadan euron kahvimyllyjen välillä ei ole merkitysellistä eroa, jonka vuoksi jo simppeli ja kestävä kahvimylly ajaa enemmän kuin hyvin asiansa. Kotona esimerkiksi Dripperi + Chemex -kombinaatio on tyylikäs ja helppo setti useamman kahvikupillisen keittämiseen. Simppeli vaaka ja keittiökello kulkevat tietysti aidon kahvihifistelijän matkassa. 

Suosi pesuaineita jne. Jotka eivävät tuhoa luontoa ja supportta ylikansallisia yhtiöitä


Liikunta

– Bellicon-trampoliini / Jump Happy -trampoliini
– Vibram Fivefingers
– Injinji Performance 2.0 Run Lightweight Mini Crew Black L
– Vivobarefoot-kengät
– Yoga Styling yoga swing, Purple
– Low EMF infrapunasaunat
– Foam Roller / RAD roller
– Confidence Doorway Chin Up/ Pull Up Bar
– Meditation Cushion, Support Cushion – Zafu (Buckwheat) Zen Black
Luonto
Lisää suosituksia | Biohakkerin käsikirja

Jokaisen eri urheilulajin tiimoilta löytyy luonnollisesti 1000 ja 1 suositusta. Kenelle tahansa suuntautuvista välineistä nostan infrapunasaunan (toki myös tavallisen saunan), trampoliinin ja leuanvetotangon korkealle. Tämä pitkälti trampoliinin helpon ja hauskan käyttötavan, lymfajärjestelmän tukemisen sekä soluaineenvaihdunnan vuoksi. Suosittelen vahvasti vahvoilla kuminauhoilla toimivia trampoliineja metallijousilla toimivien sijaan (järjettömän paljon miellyttävämpiä ja hiljaisempia käyttää). Bellicon on selkeästi laadukkain ja kestävin vaihtoehto tällä sektorilla. Halpisversioista Jump Happy -trampoliinit kestävät laatuunsa nähden myös yllättävän hyvin käyttöä.  Fiilistelen isosti kaikenlaista saunomista, mutta pyrin hyödyntämään säännöllisesti myös IP-saunoja, niiden hieman ”syvemmän” lämmitysvaikutteen vuoksi. Leuanvetotanko on ylivoimaa jo pelkästään roikkumisen tuomien hyötyjen vuoksi kenelle tahansa.

Tämän lisäksi fanitan paljasjalkakenkiä jalkojen lihaksiston vahvistamiseen ja aktivoimiseen (toki nämä eivät mustavalkoisesti ole paras juttu kaikille) varsinkin pehmeämmillä alustoilla liikuttaessa. Suosittelen myös vahvasti käyttämään varvassukkia Five Fingersien kanssa (hajuhaittojen välttämiseksi). Foam roller on kätevä väline simppeliin henkilökohtaiseen lihashuoltoon ja kulkee näppärästi myös mukana autolla liikkuessa. Yoga swing on ehkä parasta, mitä näyttöpäätteellä päiväänsä viettävä tietotyöläinen voi rangalleen tauoilla tehdä. 


Nukkuminen

– Futon-sängyt ja patjat
– Jasmine Silk Pure Mulberry Silk Blanket Single (180 x 230cm) – IVORY
– Vastra-lakanat
– Pranamat Eco Acupressure Mat – Natural / Violet tai ruotsalainen piikkimatto
– SleepPhones® Wireless Ultra-Comfortable Bluetooth Headband Headphones – Black (Medium)
– Dream Essentials Sweet Dreams – Sleep Mask (Midnight Black)
– Beddit / Emfit
Luonto / liikunta
Suolalamput
– Philips Hue
Philips Wake-Up Light Alarm Clock
– Pimennysverhot
Hometestit
Luonnollisen rakentamisen keskus
Lisää suorituksia | Biohakkerin käsikirja

Nukkumisessa laitan ison painon ympäristölle sinällään. Homeeton, hyvin hengittävä tila, joka on lämpötilaltaan riittävän viileä ja jonka saa täysin pimeäksi. Tykkään itse kovista Futon-patjoista ja luonnonmukaisista materiaaleista. Kokemusteni mukaan laadukas silkki tukee ihon termoregulaatiota materiaalin proteiinikoostumuksen vuoksi parhaiten. Nukahtamisen kanssa minulla ei ole koskaan ollut ongelmia, mutta käytän välillä piikkimattoa kehon rentouttamiseen illalla. Toimii käsittämättömän hyvin. 

Olemme julkaisseet Biohakkerin käsikirjan tiimoilta ilmaisen e-kirjan, joka käsittelee unta. Opuksesta löydät paljon lisätietoja unta tukevista muuttujista.


Matkustaminen

– Alpine FlyFit Ear Plugs
– SleepPhones® Wireless Ultra-Comfortable Bluetooth Headband Headphones – Black (Medium)
– Dream Essentials Sweet Dreams – Sleep Mask (Midnight Black)
– Air Supply Mini-Mate Personal Ionic Air Purifier–Black
– Elektroniikkaa halvalla suoraan Kiinasta – ilman toimituskuluja (laturit, adapterit jne.)
– Piirturi
– AirBnB
– Scyscanner
– Seatguru
– ParkMan / EasyPark
– Glympse
– OY380HE, Fastest and biggest Waterproof Solar Charger
– Zipper Bag for shirts and other delicate garments
– 3M GPFMA13 Gold Privacy Filter Frameless for 13 inch Laptop/MacBook Air
– BRITA Fill&Go Water Filter Bottle Incl. 4 Filter Discs – Blue
– Digital Luggage Scale
Uribag
Exofficio Boxers
OffMaps 2
Microfiber Towel
Sormikkaat
– Travel Pillow
Uber
– Sennheiser MM 450-X Bluetooth-vastamelukuulokkeet
Wolt
iBrainwave

Korvatulpista ja unimaskista on ollut tolkuttoman monta kertaa hyötyä reissussa (esim. pitkä lento + vieressä itkevä lapsi = not the greatest thing ever). Laadukas J-niskatyyny pesee klassikkomallit mennen tullen mukavuudessaan (mikäli matkassa kevyemmällä varustuksella ja tarkoitus levätä). Kätevistä applikaatioista parkkeerausta helpottava ParkMan tai Easypark sekä matkapäiväkirjaa piirtävä Piirturi ovat jääneet vuosien varrella vakituiseen käyttöön. Glympse helpottaa välillä kohtaamisten sopimista ja turhaa odottelua. SleepPhones -nimiset korvakuulokkeet toimivat myös miellyttävästi lentokoneessa tai junassa nukkuessa – nappikuulokkeet tai korvalaput eivät pääse mukavuudessa lähellekään. Seatguru on myös hauska väline lentokoneen istumapaikkojen ”hakkerointiin” matkoja varatessa. Käytän tarpeen mukaan julkisissa kulkuvälineissä myös 3M:n yksityisyyttä tuovaa kalvoa, joka blokkaa näytön tarkkailumahdollisuuden viereisiltä istumapaikoilta.

Scyscanner, Junat 2 ja Reitti GPS ovat esimerkkejä käteviä sovelluksia julkisten kulkuyhteyksien nopeaan kartoittamiseen. Majoittumisen suhteen todettakoon, että omien kokemusteni valossa AirBnB hakkaa usein mennen tullen hotellit majoittumisvaihtoehtojen ja uniikkien aspektien puolesta.


Henkilökohtainen hygienia (suu / iho) + seksi

– Kieliharja
– Nenäkannu
– Probioottinen saippua
– 3% H202 -liuos
– Hammaslanka / Waterpik Ultra Water Flosser
Oral B Pro 6000
– Kylmäpuristettu kookosöljy (iholle, hiuksille, liukuvoiteena)
– Eteeriset öljyt (iholle, kylpyveteen, suuhygieniaan – laimennettuna)
– Neem (suuhygieniaan – laimennettuna)
– Suihkufiltteri
– Kuivaharja
– Iholle satunnaisemmin (kotimainen hunaja, turve, savi)
– Epsom-suola / Mg-kloridi (kylpyveteen)
Myhairprint
– Fleshlight
– VR-lasit

Käytän päivittäin kieliharjaa ja nenäkannua. Purskuttelen välillä ruokasoodaa, laimennettua neem-öljyä, mietoa vetyperoksidiliuosta tai kookos- / MCT-öljyä suussa, jonka lisäksi pidän painon säännöllisellä hammaslangan käytöllä ja hampaiden pesemisellä.

Iholle keskeisenä strategiana on tasapainon säilyttäminen sisältä käsin (nestetasapaino, hyvät rasvat, mineraalit, glykeeminen kontrolli, maksan, sapen ja etenkin suoliston toiminta jne.). Toisaalta pyrin suojelemaan ihon happovaippaa, välttämään vahvasti emäksisiä saippuoita jne. sekä painottamaan ulkoista ihonhoitoa lähinnä puhtaan veden, auringon ja laadukkaiden kasviöljyjen varaan. Käytän jonkin verran probioottisia saippuoita, hunajaa saunassa jne, mutta ollakseni rehellinen – teen hyvin vähän asioita iholleni ulkoisesti. Säännöllinen saunominen, avantouinti ja lämpötilan vaihtelut ylipäänsä ovat kärkipään suosituksiani ihon elastisuuden säilyttämiseen. Iho on elimistömme suurin elin – treenaa sitä. Teen satunnaisesti myös ”ihon huuhteluita” yliannostamalla tietoisesti niasiinia (B3-vitamiini) kevyen liikuntasuorituksen jälkeen. Tämä saa aikaan reaktion, joka laittaa ihon mikroverenkiertoon mukavasti vauhtia. Iholle mahdollisesti jäävät vaalemmat alueet antavat osviittaa kuivaharjauksen painopisteiden suhteen.

Seksi on tietenkin edelleen tabu, josta ei saa puhua. Kukaan ei katso nettipornoa (varsinkaan diginatiivi 20–30 v. mieshenkilö – riippumatta parisuhteen seksuaalisesta aktiivisuudesta). Jos kuitenkin kuvitellaan, että tätä sivua lukisi joku vastaavan profiilin henkilö, niin sooloseksin hakkerointiin Fleshlight + VR-lasit + PornHub -kombo voi tuoda mukavasti lisäarvoa arkeen. Partnerin kanssa rakkauden jakamisen tiimoilla suosittelen tutustumaan materiaalien eroihin (lateksi + luonnonkumi). Kookosöljy rokkaa liukkarina ja hierontaöljynä mainiosti ja tykkään itse viritellä eteeristen öljyjen kautta pohjaöljyihin hyviä tuoksuja. Eteeristen öljyjen vaporisaattori  + Philips Hue + lääpimistä hyvän pornosoulin rytmiin. 


Työteho / ergonomia / tietoturva

Laitteet ja välineet

– Salli AutoSmart -työpiste + kyynärtuet
– Salli SwingFit -satulatuoli
– Salli-housut 
– IQAir® Health Pro® 150 -ilmanpuhdistin
Bose SoundLink Mini
– Ilmaa puhdistavat kasvit / Viherseinä / NaturVention
– Mehiläisvahakynttilät
– Täyden spektrin lamput
– Luentolehtiöt, kalenterit ja päiväkirjat
– Post it -laput
Valkotaulu
– Virtuaaliassistentit: ElanceZirtualTaskseveryday, Skillified
– Grafiikka: Fiverr99designsGrowddesign
– Bedpal
– Kindle Fire HDX 7″
– iPhone 6+
Logitech Keys-To-Go
– Myo Armband
– MacBook Air 13" + Transcend JetDrive 960 GB (PCI liitäntäinen SSD asema)
Apple Thunderbold Display 27"
JuiceBoxx
Apple TimeCapsule + Samsung Pro SSD -ulkoinen kovalevy
– NEO
Lastucase
– Nailonilla päällystetyt piuhat

Ohjelmistot ja sovellukset

Ajanhallinta / organisointi

– CalenMob / Week calendar (+ automaattiset päivitykset: kuun vaiheet, vapaapäivät / Calendar Store)
– RescueTime
Alfred 2
– Freedom
– e-Tasku
– Evernote / Evernote Scannable / Clip to Evernote (Chrome extension)
– Gmail Offline
Yesware / Sidekick
– E.gg Timer
– Active Voice
– News Feed Eradicator for Facebook
– Five.sentenc.es
Momentum
– Google Calendar (Chrome extension)
– Gmail Labs Apps (Send and archive) 
– Excel (myös iOS)

Opiskelu / tietojenkäsittely

– Scrivener
Writeroom
– F.lux
– Readcube
Moom
– Pocket
– OneTab (for Chrome)
– Tubex (iOS)
Audible
Apple Podcast App / Overcast
Adobe Lightroom
Sci-hub
Slack
– Dropbox
Duolingo
– Google Mail Checker (Chrome extension)
– Google Dictionary (Chrome extension)
– Grammarly (Chrome extension)
– Notepadin asetukset nopeimmalle
– Hot corners
– "Käkikello" / ilmoitus kellonajasta tasatunnein
– Näppäimistön pikayhdistelmien käyttö / asetukset
Lisää suosituksia | Biohakkerin käsikirja

Mittaaminen

– Gmail Meter
Geckoboard / Cyfe 
TimeOut

Tietoturva

– LastPass
– Google Authenticator (iOS)
– µBlock (for Chrome) 
– Signal
Desktop Curtain
Privnote
– Tor-selain
F-Secure SAFE
– F-Secure Freedome (VPN)

Viihde / inspiraatio

– Spotify
– StumbleUpon
Wordhippo
Mindmaps
Essential Anatomy 5
Sanajahti

Teen suhteellisen paljon töitä tietokoneella ja tiedän istumisen olevan kaikkea muuta kuin kova juttu. Tämän vuoksi järkevä työergonomian suunnittelu näyttelee keskeistä roolia omassa arjessani. Salli Systemsin korkeussäädettävä työpiste, halkiolla varustettu satulatuoli ja löysät (mahdollisimman saumattomat / hengittävät) vaatteet tekevät näyttöpäätteellä puuhastelusta huomattavasti kivuttomampaa pitkässä juoksussa. Roikkuminen (parhaassa tapauksessa inversiot jooga swingin avulla) tekee gutaa välilevyjen kudosnesteille ja minitrampoliinilla pomppiminen silkkaa ylivoimaa taukojumppana (käytännöllisyys, hauskuus, efektiivisyys).

Syvähengitykset, riittävä nesteytys, sisäilman laatu ja valaistus korostuvat pitkässä juoksussa keskeisesti työtilassa. Riittävä tuulettaminen, sisäilman puhdistaminen (koneellinen ilmanpuhdistus, huonekasvit, suolalamput, mehiläsvahvasta valmistetut kynttilät, hengittävä asunto, luonnolliset rakennusmateriaalit vs. heikkolaatuiset rakennusmateriaalit, huonekalujen VOC-yhdisteet, formaldehydiä henkäilevä synteettisistä materiaaleista valmistettu karvamatto, keinonahkasohva, ilmassa leijuvat kuolleen ihon palaset ja krooninen homeongelma…). Tämä on huikean tärkeä palanen, johon aivan liian harva kiinnittää huomiota.

Tietokoneen käytön suhteen F.lux on oiva väline näytön kirkkauden säätelyyn ja yksinkertainen kello + esimerkiksi RescueTime, jaTimeOut ja antavat vipuvarsia oman työn syklittämiseen sekä mittaamiseen.

Olen vuosien varrella käyttänyt erilaisia kannettavia tietokoneita laidasta laitaan. Nykyinen pääasiallinen settini on MacBook Air 13". Airin vahvuutena on kevyt ja ketterä olomuoto, joka toimii reissatessa selkeästi painavampia / kookkaampia laitteita paremmin. Haasteena Aireissa on kuitenkin lähtökohtaisesti suhteellisen pieni talletustila, joka tulee nopeasti täyteen (tämän vuoksi lisätilaa kannattaa ostaa mukaan heti uutta laitetta hankkiessaan). Muoviset latureiden johdot kuluvat ajan kanssa rikki ja aiheuttavat tarpeetonta mielipahaa, jonka vuoksi tykkään suosia mahdollisuuksien mukaan etenkin nailonilla päällystettyjä johtoja ja simppeleitä paperiklipsejä johtojen kasassa pitämiseen (tiukalle kerälle rullaamisen sijaan). Läppärin keypadin nopeus kannattaa säätää asetuksista keskivertoa selkeästi nopeammalle – tämä voi aluksi tuntua vieraalta, mutta nopeuttaa tietokoneen käyttöä pitkässä juoksussa merkittävästi.

Ylipäätään todennäköisesti tärkein yksittäinen työtehoa tukeva välinekomboni on: luentolehtiö + kynä + post it -laput. Lukuisten eri To Do -listojen hallinnointiohjelmien ja työtöhokkuusstrategioiden testailun jälkeen tietokoneen vieressä lepäävä luentolehtiö on täyttä ylivoimaa käytännöllisyyden suhteen. Evernote toimii puhelimessani lähinnä muistiinpanojen tekemiseen ja kuittien / dokumenttien skannaamiseen. Autolla ajaessani sanelen välillä Active Voice -ohjelmaan ajatuksiani. Ohjelma konvertoi puheen tekstiksi, mikä helpoittaa merkittävästi muistiinpanojen myöhäisempää hallinnointia (ja parantaa ajoturvallisuutta).

Tietoturvan näkökulmasta käytän itse LastPass -ohjelmaa, joka on synkattu Google Authenticatorin kanssa. Näin salasanojen hallinnointi ja vahvuus toimii käytännöllisesti turvallisemmalla tasolla. VPN-palveluiden kautta anonyymi surffailu ja mahdollisuus kierrättää ip-osoite muiden maiden kautta helpottaa useiden eri palveluiden käyttöä sekä parantaa tietoturvaa. Turhat mainokset kannattaa blokata selaimesta µBlock -sovelluksella.


Terveydentilan analysointi / itsensä mittaaminen / rentoutuminen

– Floating Helsinki
Kryo | Haikon Kartano
Studio Mitoro
– MDD-terveyspalvelut
Cityterveys
– uBiome
– GutGuide.com
– Quattromed
Muse
Omegawave
– Cue
Jawbone up3
– Nanobiosym
– Tytocare
– Meal Snap
– MyFitnessPal
– See How You Eat
– Waterlogged
– Waterminder
– MyVessyl
– XRGenomics
– 23andme
– Wellbiome
– WellnesFX
DeCode
– ZRTlabs
Norcic Clinic
Nordic Laboratories
– SpectraCell
– Food Detective
– Gastropanel
– DNA Life
– SNPedia
– GeneticGenie
– Blueprint Genetics
Helsingin Uniklinikka
Genova Diagnostics
– Terveysmatkailu / ulkomaat (kantasolut, testit...)

Uniikkien rentoutusmahdollisuuksien joukosta nostan erittäin korkealle deprivaatiotankin. Näitä löytyy Suomesta vain muutamia, mutta käyn itse ”tankilla” pääasiassa Helsingin Salsakoulun yhteydessä sijaisevan Floating Helsingin tiloissa. Tämä on yksi ehdottomasti ylivoimaisimmista asioista mielen hälinän rauhoittamiseen ja syvään rentoutumiseen. Muita terveysmatkailukohteita Suomessa ei teknologian puolesta liiemmin ole. Haikon Kartanon Kryo-kammio on toki maininnan arvoinen ja omista suosikkipaikoistani relailun suhteen nostettakoon pinnalle Frantsilan Hyvän Olon Keskus, Långvik, Hirvensalmen Perinnepirtti, Saariselkä + luonnollisesti salaisemmat "piilopirtti-mökit" ympäri Suomen metsiä.

Analysointipalveluista MDD Terveyspalvelut tarjoaa Suomessa laajimman portfolion eri mahdollisuuksia. Laajat suolistoanalyysit ja verikokeet ovat monelle avaavia kokemuksia, mutta tarvittaessa mustaa valkoisella saa myös useiden hormonaalisten testien jne. tiimoilta. Esimerkiksi ihon mikrobiomin kartoittamiseen löytyy useita eri palveluita, joista itse olen hyödyntänyt eniten uBiomen palveluja. Terveysmatkailija kykenee teettämään halvalla laajoja verikokeita ja muita testejä Suomen ulkopuolella – näistä helpoiten esimerkiksi Tallinnassa sijaitsevan Quottromedin kautta.